It’s not simply one other brick in architect Srijit Srinivas’ spectacular design portfolio. A classy, sprawling constructing product of purple bricks and brickwork louvers exudes serenity in the midst of a crowded semi-urban area in Thiruvananthapuram. Daylight streams into ethereal rooms and the play of sunshine and shadow on the flooring and partitions create a fluid murals that retains altering all by means of the day.

Unfold over 17,500 sq. ft on a plot of almost 31 cents, the Benziger Hospice House was meant to be a sanctuary for indigent most cancers sufferers who flock to Thiruvananthapuram for remedy on the Regional Most cancers Centre (RCC).

For Srijit’s imaginative and prescient and the care with which he designed the Hospice, he gained the Jury award on the World Structure Group Awards 34th Cycle 2020. His work was amongst 24 such tasks shortlisted by the jury and he’s maybe the primary Malayali to win this award.

Benziger Hospice Home in Thiruvananthapuram

A undertaking of The Malabar Province of the Order of Discalced Carmelite (OCD) – affiliated to the Catholic Church, the house was constructed to accommodate most cancers sufferers coming for remedy and check-ups at RCC.

Srijit’s temporary was to construct a hospice for sufferers who got here from throughout Kerala and neighbouring districts of Tamil Nadu.

Comfy area

“Nonetheless, we didn’t need a dehumanised setting for sufferers and their caretakers. We needed a cushty, handy area for them to relaxation and recuperate with fundamental amenities for medical assist. And Srijit has greater than fulfilled that with a hospice that has develop into a tranquil place that provides meals and lodging, all freed from price, for most cancers sufferers,” says Father Jose Mechery from the Malabar Diocese who has labored intently with the undertaking.

Also Read |  4 things married couples do together

The sunny and airy lobby of Benziger Hospice Home in Thiruvananthapuram, which was designed by architect Srijit Srinivas

The sunny and ethereal foyer of Benziger Hospice House in Thiruvananthapuram, which was designed by architect Srijit Srinivas  
| Photograph Credit score:
particular association

Srijit emphasised that the constructing should not solely present shelter but in addition emotional and psychological assist to sufferers going by means of bodily taxing remedy strategies. An alumnus of the School of Engineering, Trivandrum, he believes that buildings have to be greater than mere brick-and-mortar areas.

Brick-louvred facade of Benziger Hospice Home in Thiruvananthapuram, which was designed by architect Srijit Srinivas

Brick-louvred facade of Benziger Hospice House in Thiruvananthapuram, which was designed by architect Srijit Srinivas  
| Photograph Credit score:
particular association

“Accomplished in about seven-eight months, I envisaged a spot the place the sufferers would get loads of privateness with neighborhood areas to have interaction with one another, play video games or watch tv. Each flooring has such areas and a kitchenette. Furthermore, because the area is in a densely populated space, the double-slanted louvered brickwork façade protect them from prying eyes whereas they will benefit from the contemporary air and daylight. It additionally makes the constructing cooler,” explains Srijith.

Sufferers of the RCC and their family members can keep on the facility for 3 weeks with out paying any fees. “After that interval, if there’s an emergency, they will prolong their keep however that can rely on the state of affairs and it isn’t meant for all sufferers. Naturally, the hospice is principally for these coming to Thiruvananthapuram from different districts. We have now already begun accommodating sufferers,” provides Father Joseph.

The central courtyard of Benziger Hospice Home that fills the interiors with sunlight and fresh air. The Hospice in Thiruvananthapuram was designed by architect Srijit Srinivas

The central courtyard of Benziger Hospice House that fills the interiors with daylight and contemporary air. The Hospice in Thiruvananthapuram was designed by architect Srijit Srinivas  
| Photograph Credit score:
particular association

The bottom flooring opens right into a landscaped central courtyard that floods the constructing with pure mild and air whereas the heat of the bricks and the soothing greenery of the vegetation create a chilled atmosphere for sufferers and their caretakers. It additionally has a chapel, eating space and spacious kitchen.

Also Read |  When Does A Roof Need To Be Replaced?

Previous to this award-winning hospice, Srijit had gained the World Structure award for Brickhaus, an eco-friendly residence in Thiruvananthapuram he had designed with rainwater harvesting and solar energy.

You have got reached your restrict at no cost articles this month.

To get full entry, please subscribe.

Have already got an account ? Sign up

Present Much less Plan

Subscription Advantages Embrace

At present’s Paper

Discover mobile-friendly model of articles from the day’s newspaper in a single easy-to-read listing.

Sooner pages

Transfer easily between articles as our pages load immediately.

Limitless Entry

Get pleasure from studying as many articles as you would like with none limitations.

Dashboard

A one-stop-shop for seeing the newest updates, and managing your preferences.

Personalised suggestions

A choose listing of articles that match your pursuits and tastes.

Briefing

We temporary you on the newest and most vital developments, thrice a day.

*Our Digital Subscription plans don’t at the moment embrace the e-paper ,crossword, iPhone, iPad cellular purposes and print. Our plans improve your studying expertise.